Informatie aanvragen

Theatershow 'Feyenoord 110 jaar' maakt ultiem clubgevoel los

Een mix van kippenvelmomenten, hilarische anekdotes en uitingen van trots op het verleden. Zo kan de theatershow ‘Feyenoord 110 jaar’ het best omschreven worden. De voorstelling in het Oude Luxor, die plaatsvond op de dag dat Feyenoord haar 110de verjaardag vierde, stond volledig in het teken van het Feyenoord-gevoel, dat zo moeilijk in woorden te vatten is. Toch lukte het voormalig spelers als Willem van Hanegem, Wim Jansen en Giovanni van Bronckhorst om de volle zaal vol bewondering te laten luisteren.

De uitverkochte show in het Oude Luxor werd donderdagavond gepresenteerd door Jan Dirk Stouten, die feilloos aanvoelde welke onderwerpen de Feyenoorders op de bank raakten. Nadat woordkunstenaar Christopher Blok een prachtigde ode aan de club had gegeven, passeerden de vele gewonnen prijzen van het 110 jaar oude Feyenoord de revue, te beginnen met de Europa Cup I van 1970. ‘Ik dacht eerlijk gezegd niet dat we het elftal hadden om de beker te winnen’, aldus toenmalig aanvoerder Rinus Israel ten overstaan van een volle zaal. ‘IJzeren Rinus’, zoals de bijnaam van de robuuste verdediger in die tijd luidde, werd op het podium vergezeld door Willem van Hanegem, Wim Jansen en Joop van Daele.

Van Hanegem in vorm
Met name Van Hanegem was in uitstekende vorm op de verjaardag van Feyenoord. Niet alleen zijn gedurfde stellingen als ‘wij speelden toen het beste positiespel ter wereld’ vielen op, ook zijn humor werd enthousiast ontvangen in de zaal. Met de Feyenoorders op hun praatstoel en enthousiaste fans en coryfeeën van de club in de zaal ontstond er een avond om niet snel te vergeten. Niet alleen de Europa Cup I-winst werd besproken, ook de wedstrijden om de Wereldbeker kwamen voorbij.

De jaren ’70 waren gouden tijden voor de club. Feyenoord werd niet alleen de eerste Nederlandse winnaar van de Europa Cup I en Wereldbeker, ook de UEFA Cup werd nooit eerder door een vaderlandse club gepakt dan Feyenoord. In 1974 behoorde Wim Rijsbergen tot de selectie die dat flikte. ‘Ik heb in die tijd nog nooit zoveel doodschoppen gehad op de training’, aldus Rijsbergen. Het resulteerde wel in een mooi resultaat met het team.

‘Feyenoord-gevoel komt van binnenuit’
Wat recenter, maar zeker niet minder indrukwekkend, was het behalen van de UEFA Cup in 2002. Bert van Marwijk, de trainer die Feyenoord naar de cup leidde, vertelde over de weg naar het succes en wat dat met hem deed. ‘Een elftal moet maar net bij elkaar passen en dat was in dit geval zo.’ De voormalig bondscoach van Oranje had altijd al een gevoel bij de Rotterdamse club. Zelfs toen hij nog trainer was van Fortuna Sittard. ‘Toen dacht ik al, je zal hier ooit maar trainer worden.’

Dat lukte Van Marwijk, en hoe. Ook Leo Beenhakker, de trainer die kampioen werd met Feyenoord, blikte terug op zijn bijdrage van de historie van de club. ‘Emotioneel was het behalen van de titel met Feyenoord voor mij het allermooist’, aldus Beenhakker, die opgroeide op een steenworp afstand van De Kuip. Beenhakker kon het Feyenoord-gevoel, daar waar het allemaal om draaide op deze bijzondere avond, prima onder woorden brengen. ‘Het Feyenoord-gevoel komt van binnenuit. Dat is puur.’ En daar kon niemand in de zaal het mee oneens zijn.

Kampioen Van Bronckhorst
De huidige hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst mocht uiteraard niet ontbreken op deze avond vol Feyenoord-nostalgie. Van Bronckhorst won reeds vier prijzen met de club en uiteraard was de landstitel van 2017 voor hem het meest memorabel. ‘Kampioen worden met mijn club is iets waar niets tegenop kan’, sprak het kind van de club. Ook Willem van Hanegem, die op het einde weer opnieuw plaatsnam op de bank, deed een poging om te beschrijven wat hem zo raakt aan Feyenoord. ‘Zevenduizend supporters in Bremen, tijdens de wedstrijd tegen Werder, dat raakte mij,’ sprak De Kromme, die na afloop net als de andere oud-spelers een staande ovatie kreeg van de zaal. 

Wil je de volledige theatershow terugzien? Dat kan via onderstaande videospeler.