Informatie aanvragen
FBC

Dessers zorgt voor prachtslot van FBC-trip naar Praag

Een late gelijkmaker van (alweer) Cyriel Dessers, groepswinst in de Europa Conference League en bovenal: de eerste Europese overwintering sinds zeven jaar. 160 leden van de Feyenoord Business Club waren donderdag in Praag getuige van een memorabele avond. Het spannende duel met Slavia Praag (2-2) gaf een gouden randje aan de toch al prachtige trip naar de ‘Gouden Stad’. 

‘Komen wij uit Rotterdam?!’ ‘Ken je dat niet horen dan?!’ Het Sinobo Stadium in Praag is donderdagavond al grotendeels leeg als de selectie van Feyenoord nog feest viert met de drieduizend meegereisde supporters achter het doel. Op weg naar de kleedkamer doen de spelers dat feestje nog eens dunnetjes over bij de hoofdtribune. Daar zitten de 160 leden van de Feyenoord Business Club die tijdens de wedstrijd al even intens hebben meegeleefd. Ook zij worden uitgebreid bedankt voor hun duidelijk hoor- en zichtbare steun.

Interactie met het uitvak
Net als drie weken eerder in Berlijn – toen 1. FC Union Berlin met 1-2 werd verslagen – ontstond er tijdens de wedstrijd mooie interactie tussen de FBC-leden en het uitvak met meegereisde Feyenoord supporters. Er werd over en weer gezwaaid en gezongen, terwijl de ploeg tot het laatste moment werd aangemoedigd om het benodigde gelijkspel te behalen. Een 2-1 achterstand en een numerieke minderheid leken er bij het ingaan van de extra tijd voor te zorgen dat Feyenoord plaatsing voor de achtste finales van de Europa Conference League moest uitstellen. Maar toen was daar ‘Mister blessuretijd’ Cyriel Dessers, die Feyenoord alsnog naast Slavia Praag én naar Europese overwintering kopte. En daarmee alle Feyenoorders in extase bracht.

Goed gevulde goodiebag
Een punt. Voorafgaand aan de reis naar Praag tekenden vele FBC-leden ervoor, zo klonk het woensdagochtend in alle vroegte op Rotterdam The Hague Airport onder het genot van een door reispartner Uniglobe aangeboden kop koffie. Voorzien van een goed gevulde goodiebag, met daarin onder meer gepersonaliseerde Feyenoord ear buds en een sjaal, stapten de businessclubleden vervolgens in het vliegtuig naar de hoofdstad van Tsjechië. Rond middagtijd werden zij ontvangen met een welkomstborrel onder het genot van een drankje en een lunch in hotel Hilton Old Town Praag.

Bekende en nieuwe gezichten
Voor Xander Scheffel van Schmitt Anchors & Chaincables was het bekend terrein. Negen jaar eerder verbleef de FBC in hetzelfde hotel en was hij er ook al bij. ‘Toen verloren we helaas van Sparta Praag in de voorronde van de Europa League,’ vertelde hij. ‘Nu gaan we voor minimaal een puntje. En natuurlijk voor een hoop lol, lekker eten en een leuke activiteit, zoals altijd bij de FBC. In Berlijn kon ik er helaas niet bij zijn, daarom wilde ik nu absoluut van de partij zijn!’ Voor Edwin Koetsenruijter van Independent Transport Logistics was het juist zijn eerste FBC-trip. ‘Ik heb al een hoop leuke mensen ontmoet. Bekende relaties, maar ook nieuwe. De sfeer is hartstikke goed. Precies zoals ik me had voorgesteld.’

Dineren met zicht op de Karelsbrug
In de avond verplaatste het gezelschap zich in de kou – de temperatuur in Praag lag net boven het vriespunt – naar restaurant Mlynec. Met uitzicht op de befaamde Karelsbrug over de Moldau genoten de FBC-leden van een 3-gangendiner. Tussen de gerechten door werd regelmatig het ‘Hand in Hand kameraden’ aangeheven. Ook de meegereisde voormalig burgemeester Ivo Opstelten werd aangemoedigd om een lied te zingen. Hij zette een ongeëvenaarde versie van ‘You’ll Never Walk Alone’ in, die al snel door alle aanwezigen werd meegezongen.

Stadswandeling
Op de wedstrijddag profiteerde een deel van de FBC-leden van de mogelijkheid om de historische ‘Gouden Stad’ te bewonderen tijdens een standswandeling met Nederlands sprekende gidsen. Er werd onder meer een bezoek gebracht aan het Statentheater, waar Wolfgang Amadeus Mozart eind achttiende eeuw twee van zijn opera’s in première bracht. Na een kort klassiek concert van een bekende Tsjechische orgelspeler werd het dagprogramma afgesloten met een lunch in het Municipal, een voormalig gemeentehuis gebouwd in art nouveau stijl. ‘Praag is een prachtige monumentale stad,’ concludeerde Alexander Hendriks van partner RM Netherlands. ‘Heel leuk om dat gezien te hebben. Dit soort activiteiten maakt zo’n reis nog leuker.’

Dagdromen over volgende FBC-reis
Al tijdens de lunch steeg de wedstrijdspanning. Enkele uren later kwam die nervositeit tot eruptie na de goal van Dessers. Het zorgde voor een opperbeste stemming in de bus naar het hotel, waar onder het genot van een drankje werd nagepraat over de knotsgekke wedstrijd. Op vrijdag vloog het gezelschap vanaf Václav Havel Airport terug naar Rotterdam. Terwijl hoofdtrainer Arne Slot op de terugvlucht met de selectie voorin het vliegtuig alvast zijn tactiek uitstippelde voor het uitduel met FC Twente, werd tijdens de FBC-vlucht nog nagenoten van de afgelopen dagen. Er werd gerefereerd aan de goal van Dessers, maar zeker ook gedagdroomd over de volgende FBC-reis. Want één ding is zeker: in maart 2022 speelt Feyenoord in de achtste finales van de Europa Conference League een thuis- en uitduel. Waarbij – als de coronamaatregelen het toelaten – ongetwijfeld opnieuw een grote delegatie van de Feyenoord Business Club aanwezig zal zijn.

Bekijk hier alle foto's van de FBC-reis naar Praag.