Informatie aanvragen
FBC

Proces totstandkoming Feyenoord-shirts verwondert FBC-leden

De huidige voetbaljaargang is nog maar een aantal weken onderweg, maar bij Feyenoord en adidas buigen ze zich al over de tenues van seizoen 2020-2021. Die ontboezeming van Alex van Mook (Manager Merchandising & Retail) en Arjan Onnes (Director Sport Specialists van adidas) leverde de nodige verraste blikken op bij de ruim zeventig Feyenoord Business Clubleden die dinsdag aanwezig waren bij het eerste FBC Netwerkontbijt van het seizoen.
Omringd door wedstrijdtenues, trainingspakken en overige Feyenoord-artikelen in de Fanshop in het Marathongebouw luisterden de FBC-leden geboeid naar de presentatie van beide heren. Even daarvoor genoten ze van een luxe ontbijt, dat gecombineerd werd met het schudden van handen en het etaleren van netwerkvaardigheden. De leden van de Feyenoord Business Club staan op dit vroege tijdstip niet alleen te popelen om met elkaar in gesprek te gaan, ze zijn eveneens zeer benieuwd naar het proces van de totstandkoming van de (wedstrijd)kledinglijn van Feyenoord.

‘Uitdaging’
Dat dit proces al zo’n twee jaar voor de verschijning van het nieuwe tenue plaatsvindt verbaast menig FBC-lid. Maar volgens Van Mook kan dat niet anders. ‘In oktober moet er immers besloten worden welk shirt we over twee jaar op de markt gaan brengen.’ Onnes vult hem aan. ‘Het thuisshirt van Feyenoord is zo’n beetje de grootste uitdaging ter wereld, aangezien er vanzelfsprekend niet getoornd mag worden aan het rood-wit.’ Het thuisshirt zal naar verwachting weinig veranderingen doorstaan. ‘De doelgroep is ook wat conservatiever’, aldus Onnes. ‘Het uitshirt daarentegen wordt gebruikt om wat meer in te gaan op trends’.

Terugkeer
Hoeveel shirts er verkocht gaan worden is lastig te voorspellen. ‘De order wordt zo veel als mogelijk gebaseerd op de beschikbare verkoopdata,’ aldus Onnes. ‘Maar niet alles valt te analyseren. Toen Dirk Kuyt terugkwam bij Feyenoord droeg hij een knaloranje shirt, welke vervolgens binnen een maand was uitverkocht. Wij hadden immers geen rekening gehouden met zijn terugkeer.’

Geen korte termijn
Het geeft de uitdagingen bij de totstandkoming van de kledinglijn goed weer, vindt Bob Kloppenburg (Developers.nl). ‘Wij denken dat de shirts drie maanden van tevoren worden gekozen, maar zo zit het niet in elkaar’, aldus Kloppenburg, die één shirt uit het verleden toch wel erg opmerkelijk vond. ‘Het roze keepersshirt dat Edwin Zoetebier eens één training droeg, overigens nog voor het adidas-tijdperk.’

Netwerkdebuut
Roel Swijnenburg (Lichaam en Geest Groep) ‘debuteerde’ tijdens het FBC-evenement. ‘Het is mijn eerste netwerkevenement en ik vond het erg plezierig. De snelle netwerkrondes na de presentatie waren fijn, dat ging mij als minder bekwame netwerker prima af. Dat ik bij zes mensen aan tafel werd gezet deed mij goed, zeker in combinatie met de ongedwongen sfeer’, aldus Swijnenburg met een lach op zijn gezicht.

FBC-agenda
De FBC Netwerklunch is op dinsdag 2 oktober het eerstvolgende evenement op de agenda van de Feyenoord Business Club. Vijf FBC-leden krijgen hierbij de mogelijkheid om een minuut lang hun eigen bedrijf te pitchen. Rondom de pitches is er de mogelijkheid om aan tafel te netwerken. Aanmelden kan hier.