Informatie aanvragen
Business

‘Flippo-koning’ neemt de FBC-leden mee in zijn levensverhaal

‘Zien wat iedereen ziet, doen wat niemand doet.’ Een zin die zowel het stormachtige succes als de val nadien van Hans Zandvliet samenvat. De bedenker van de Flippo maakte dinsdagmiddag op de Netwerkborrel met zijn unieke als even bizarre levensverhaal indruk op de Feyenoord Business Club-leden.

Zandvliet zag in Californië ooit wat iedereen zag, maar kon door een speling van het lot doen wat niemand nog had gedaan. Het viel de zakenman op dat kinderen in de Verenigde Staten op schoolpleinen speelden met kartonnen schijfjes. ‘Ik raakte in het hotel waar ik verbleef in gesprek met de directeur van PepsiCo, die zakken chips verkocht over de hele wereld,’ vertelde Zandvliet in de Boardroom.

Wereldwijde hit
Na een fles wijn – ‘en nóg een fles wijn’ – liet hij het woord ‘schijfjes’ vallen bij de bestuurder. Zandvliet kreeg van hem de opdracht om te onderzoeken wat de mogelijkheden waren. De rest is geschiedenis: het werden plastic schijfjes en de Tazo’s, in Nederland beter bekend als de Flippo’s, werden een wereldwijde hit. Zandvliet profiteerde er flink van mee: hij werd multimiljonair.

Dat geld stak Zandvliet behalve in een reusachtig landgoed tegenover onze de Koninklijke familie ook in de uitvoering van een ander idee. Wéér zag hij iets wat alle anderen zagen, namelijk spelende kinderen met knikkers, en wéér deed hij iets wat niemand deed. Met de Flippo’s dacht hij goud in handen te hebben, met knikkers met figuurtjes binnenin de knikker dacht hij op een diamantmijn te zitten.

‘Confronterend verhaal’
Maar het liep compleet anders. Door een natuurramp, bedrog, problemen met banken, ‘wat naïviteit’, een medische misser met grote financiële gevolgen en de kredietcrisis verloor hij zijn fortuin. De verkoop van de knikkers kwam nooit van de grond, de miljoenen verdwenen net zo snel als ze waren gekomen van zijn bankrekening. Het verhaal van zijn opmars en ondergang werd opgetekend door Leendert Jan van Doorn in het boek Flippo en het spel om de knikkers.

‘Een confronterend verhaal,’ noemde Gert-Jan de Koning van Asbipro het naderhand. ‘Zelf ken ik als ondernemer gelukkig alleen nog de stijgende lijn, het succes. Maar ik geloof net als Hans Zandvliet in de goedheid van de mens. De mens is niet altijd goed, zo blijkt wel uit zijn verhaal. Soms gaat alles wat verkeerd kan gaan ook verkeerd. Knap dat hij hier nog als een eerlijke, inspirerende ondernemer stond.’

Etienne Odems (Sluyter Logistics) vraagt zich af of hij na zoveel leed nog zo optimistisch in het leven zou staan als Zandvliet. ‘Dat kun je denk ik pas zeggen als je het meemaakt. Maar zo’n verhaal met dit soort hoge pieken en diepe dalen heb ik nog niet eerder gehoord. Het is een cliché, maar toch denk je na het horen van zijn ervaringen wel: pluk de dag.’

Kriebels
Dat is precies wat Zandvliet nu doet. ‘Ik leef in de bijstand, maar heb een lieve vriendin en een trouwe hond,’ besloot hij, voordat alle FBC-leden naar huis gingen met zijn boek. ‘Ik woon niet meer tegenover de Koning. Toch is mijn leven mooi. Of ik het knikkeren ook terug zie komen?’ ging Zandvliet in op een vraag uit de zaal. ‘Ja, zeker! De Flippo’s heb ik ook nog niet helemaal uit mijn hoofd gezet. Tsja, het blijft toch kriebelen…’

Bent u nog geen lid van de Feyenoord Business Club en wilt u meer informatie ontvangen over de voordelen? Klik dan op de onderstaande knop!

meer informatie
fc6a30b66164028f2cbe82fa9f1ec535_2000_2000.JPG
7bc4a49e728a9b44fd3a7ef8dec47f67_2000_2000.JPG
e6bb18dd9b09c682d0dd67ee7f08c168_2000_2000.JPG