Informatie aanvragen
Feyenoord 1

Feyenoord recht rug in Klassieker maar staat met lege handen

Feyenoord heeft geen resultaat kunnen boeken in de eerste Klassieker van 2021. De ploeg van Dick Advocaat was zo’n uur lang de bovenliggende partij in de Johan Cruijff Arena, maar het lukte niet om een Ajax-treffer voor rust weg te poetsen: 1-0.

De statistieken waren allesbehalve in het voordeel van Feyenoord in aanloop naar de clash met Ajax. In 2005 won de club voor het laatst een competitiewedstrijd in Amsterdam. Misschien spookte die historie tijdens het eerste half uur door de hoofden van de Feyenoorders, want het begin was angstig en afwachtend. Daarmee speelde het team de thuisploeg in de kaart.

Herpakken
Ajax liet de bal rondgaan en vond een gaatje in de hechte Feyenoord-defensie. Ryan Gravenberch kapte zich buiten het strafschopgebied vrij en verschalkte doelman Nick Marsman met een knal in de linkerhoek: 1-0. Even leek de thuisploeg door te drukken en op zoek te gaan naar een tweede treffer, maar al gauw herpakte Feyenoord zich en drong de ploeg Ajax terug.

Voor rust leverde dat slechts kansjes op voor Jens Toornstra (zijnet) en Ridgeciano Haps (op het lichaam van André Onana). Na de pauze kwam Feyenoord een stuk sterker voor de dag, gaf het amper mogelijkheden weg en doken aanvallers meermaals op voor Onana. Het goede spel leek zelfs beloond te worden met een gelijkmaker.

Afgekeurde gelijkmaker
De goal van Nicolai Jørgensen kwam echter niet op het scorebord te staan. De Deense spits – die in de basis startte en sterk speelde – schoot de bal binnen na terugleggen van Toornstra, maar die had de bal in buitenspelpositie ontvangen. Arbiter Danny Makkelie liet aanvankelijk doorspelen en keurde het doelpunt pas na een check van de VAR af.

Steven Berghuis vond zichzelf daarna nog twee keer terug in scoringspositie. De aanvoerder kreeg de bal beide keren voor zijn linker, maar even zo vaak ging de bal langs de verkeerde kant van de paal. In de slotminuten waren Leroy Fer (in de handen van Onana) en invaller Luis Sinisterra (lat) nog heel dicht bij de gelijkmaker, die tot grote frustratie van iedere Feyenoorder uiteindelijk niet viel.

Vierde plaats
Feyenoord zakt door de nederlaag naar de vierde plek op de ranglijst van de Eredivisie. Ajax heeft nu zes punten voorsprong. Vitesse staat tweede met drie punten meer, nummer drie PSV staat twee punten boven Feyenoord.